/ január 12, 2019

Nem feltétlenül kell mindenkinek tőzsdéznie, de aki rászánja az időt és a befektetni kívánt összeget, nagyon jól járhat. Az alábbiakban áttekintjük, hogy mire kell odafigyelni, ha tőzsdézésre adjuk a fejünket.

Azt előre érdemes leszögezni, hogy a részvénybefektetés kockázatosabb, mint más befektetési formák, ezért csak annak ajánljuk, aki ezt a kockázatot vállalja a magasabb hozam reményében.

Ha jó döntést hoztunk és szerencsénk van, rövid idő alatt jelentős nyereséghez is juthatunk.
Ha azonban a piaci folyamatok, vagy a részvényt kibocsátó vállalat gazdasági helyzete kedvezőtlen irányba változik, szélsőséges esetben (pl. a vállalat csődje) akár befektetésünk teljes értékét is elveszíthetjük.

Fontos kérdés tehát, hogy hogyan csökkenthetjük befektetéseink kockázatát.
Szakértők szerint, ha a befektetésre szánt összeget több részvény között osztjuk meg, kevesebb rizikót vállalunk.

Azonban a kockázatmegosztó stratégia sem garantálja, hogy nem veszítjük el pénzünket, vagy annak egy részét.
A rizikó mellett a döntés előtt át kell gondolnunk, hogy mi a befektetésünk célja, és mennyi időre tudjuk nélkülözni a befektetetni kívánt összeget. Ha már tudjuk, hogy mely vállalat részvényeit tartjuk megfelelőnek céljaink megvalósításához, érdemes áttekinteni, hogy milyen rövid és hosszú távú növekedési kilátásai vannak. Ugyanúgy fontos tekintettel lenni a szektor helyzetére és az értékpapírpiac állapotára.

Ha még nem rendelkezünk megfelelő ismeretekkel és kellő tapasztalatokkal az egyedi részvénybefektetések terén, de megtakarításaink egy részét szeretnénk a tőzsdén keresztül befektetni, első lépésként érdemes a részvényekbe fektető befektetési alapok közül választani.
Aki tőzsdére viszi a pénzét, szükségszerű nyomon követni az általános gazdasági híreket. De nem csak azokat. Figyelnie kell a szektort, illetve a cég specifikus információkat, valamint, nem utolsó sorban, fontos figyelembe venni az aktuális piaci, tőzsdei trendeket is.

Kisokos
Egy részvénytársaság a részvények kibocsátása szempontjából alapvetően kétféleképpen működhet: zártkörűen illetve nyilvánosan.
A zártkörűen működő társaság részvényei csak előre egyedileg meghatározott befektetői kör számára hozzáférhetőek, míg a nyilvánosan működő részvénytársaság részvényei részben vagy egészben nyilvánosan kerülnek forgalomba, tehát bárki számára megvásárolhatók. A nyilvánosan működő részvénytársaságok papírjai ugyanis bevezethetők a tőzsdére.

Share this Post