/ május 24, 2019

Laterális gondolkodás:

Valószínűleg első hallásra ismeretlen számodra a laterális gondolkodás fogalma, de cikkünket elolvasva rá fogsz jönni, hogy lehet már egyszer Te is alkalmaztad, vagy szerencsésebb esetben már többször segítségül hívtad. Hogyan? Milyen helyzetekben?

A módszer Edward de Bono, a kreatív gondolkodás szaktekintélyének, meghatározásában vált ismertté. A laterális gondolkodás a kreativitásnak az az ága, amely a gondolatok, észlelések és koncepciók cseréjéért felelős. (forrás:https://coaching.reblog.hu/edward-de-bono-a-kreativ-elme)

Szokták mondani, hogy “közelítsük meg a dolgot egy másik szemszögből”. Ismerős? Amikor valami mellett próbálsz érvelni, vagy csak szimplán elakadsz és nem tudod hogyan tovább, vagy valami ötletessel kellene előrukkolnod, akkor lehet nagy segítségedre a laterális gondolkodás. Ekkor egy másik szemszögből, vagy másnak a szemszögéből kell megközelíteni az adott kérdéskört, ezzel egy kicsit elrugaszkodva a logikusnak vélt és megszokott gondolkodásmódtól.

Biztosan hallottál már arról, hogy agyunk bal féltekéje felelős a logikus gondolkodásért, a jobb pedig a megérzéseink “lakhelye”. Napjainkban szinte teljesen átvette a hatalmat a bal agyféltekénk, amely mindig arra törekszik, hogy a lehető legegyszerűbb módon, a legkisebb energiabefektetéssel jussunk el a megoldásig. Ezzel szemben a jobb agyféltekénk sokkal intuitívabb, és bonyolultabban működik. Ennél fogva a kreatív gondolkodásunk el van nyomva, hiszen a bal féltekénk egész nap elemez, hangosabban “beszél hozzánk” és legtöbbször elutasítja a jobb oldalról érkező ötleteket.

A laterális gondolkodás a jobb agyféltekét hivatott egy kicsit megdolgoztatni. Azonban nekünk is tenni kell ahhoz, hogy elő tudjuk hívni ezt a képességünket. Mert bizony, ez mindenkiben megvan, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Te is képes vagy arra, hogy kreatívan és a megszokottól eltérően gondolkodj. Ha egyszer ráérzel az ízére, onnantól kezdve több új út is megnyílik előtted. Mondhatjuk úgy is, hogy az agyad “átkapcsol” és más szemüvegen keresztül látod a világot. Valakinek ez azt jelenti, hogy ki kell lépnie a komfortzónájából, valakinek azonban könnyedén megy. Attól függ, hogy életünk során mennyire korlátoztuk le magunkat és kötöttünk egyezséget a racionalitással. Nem meglepő, hogy a gyerekeknek (jobb esetben) egy percig sem okoz nehézséget alkalmazni a módszert. Könnyedén szabadjára tudják engedni elméjüket, és meglepőnél meglepőbb ötletekkel képesek előrukkolni.

Nem csak problémamegoldásra korlátozódik a laterális gondolkodás szerepe. Egy teljesen új és különleges látásmóddal gazdagíthat minket. Fontos megjegyezni, hogy nem összekeverednő a kreatív gondolkodással, hiszen utóbbi egy tágabb fogalom.

Forrás:

https://365letszikra.hu/lateralis-gondolkodas-edward-de-bono-kreativ/?fbclid=IwAR3sX_6XI0srdVk6LENt80oR230fbwhGTOZuKq6glbeTQTH_ukrq5V2j2N0
https://365letszikra.hu/kreativ-gondolkodas-siker-szemleletmod/

Share this Post