/ november 20, 2018

 

3 jó tanács, amivel sikeres lehetsz a tőzsdén

A tőzsde nem bonyolult dolog. Persze ahhoz, hogy hosszú távon sikeresek legyünk, nem árt néhány hasznos tudnivalóval tisztában lenni. Most 3 jó tanácsot emelünk ki, amiket mindenképpen észben kell tartanunk ahhoz, hogy már kezdőként is eredményesek legyünk.

Legyél tájékozott
Sokan követik el azt a hibát főleg kezdőként, hogy kellő tájékozottság nélkül, találomra vásárolnak meg egy részvényt. Ha pedig ez elsőre bejön, akkor még nagyobb a baj, mert mindenki azt gondolja, hogy milyen egyszerű a befektetések világa. Csakhogy általában ahogy telik az idő a véletlenszerűen befektetők tábora egyre több rossz döntést hoz.

Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket elég annyit tennünk, hogy tájékozódunk az adott céggel kapcsolatban. Megnézzük hogyan teljesített a múltban, mit várnak tőle a jövőben, mik azok a makrogazdasági, vagy iparági folyamatok, amelyek szintén nagyban befolyásolják a társaság teljesítményét.

Persze még ekkor is akadhatnak majd meglepetések, mivel a jövőt senki sem látja előre, mégis minimalizálhatjuk annak az esélyét, hogy rossz döntést hozunk. A fontos céges eseményekre, mint a negyedéves gyorsjelentések, vagy a közgyűlések kiemelten kell figyelni, hiszen a részvényárfolyamot döntően befolyásolhatják az ott elhangzott információk.

Ezek mellett természetesen az általános piaci hangulatra is figyelemmel kell lennünk, mivel nagyon sokszor a befektetők többségének adott pillanatban uralkodó hangulata is befolyásolni tudja részvényünk árfolyamát. Ilyenkor próbáljunk meg higgadtak maradni, és csak a tényekre alapozva döntést hozni, ne ragadjanak el az érzelmek.

A trend a barátod
Habár nagyon sokszor lehet azt hallani sikeres és rutinos befektetőktől, hogy nem a tömeggel kell menni, mert az sokszor rossz döntéshez vezethet, kezdőként mégis ajánlatos nem szembefordulni a piaccal. Ha kellő tapasztalat hiányában megpróbálunk okosabbak lenni a piacnál, az legtöbbször nem szokott bejönni és megégethetjük magunk.

Sőt olyan is van, hogy jók a meglátásaink és bizonyos idő után úgy is alakulnak az események, ahogyan mi gondoltuk, csak túl korán léptünk és így nem tudtuk profitra váltani megérzésünket. Vagyis érdemes több megerősítő jelre is várnunk mielőtt lépünk, mert az időzítésen nagyon sok múlik.

Tervezz előre
Nagyon fontos az is, hogy mielőtt elkezdünk kereskedni, tervezzünk előre. Fektessünk le olyan alapelveket magunknak, amit minden körülmények között betartunk. Habár ez elsőre könnyűnek tűnik, a gyakorlatban már nem annyira egyszerű annak végrehajtása.

Általános érvényű tanácsok nincsenek, hiszen mindenki más célokkal kezd kereskedni. Ugyanakkor azt, hogy milyen időtávra veszünk meg egy részvényt, vagy hogy azon a pozíción mekkora nyereséget szeretnénk minimálisan elérni, érdemes előre átgondolnunk. Emellett azt is meghatározhatjuk, hogy mekkora az a legnagyobb veszteség, amit még el tudunk viselni, ha mégsem jönnek be a számításaink.

Érdemes befektetési naplót vezetnünk, amiben feketén-fehéren megtalálható, hogy melyik részvényt, mikor és milyen áron vásároltuk, és ami a legfontosabb, hogy milyen indokok által vezérelve tettük mindezt.

Az itt leírtakon kívül természetesen még rengeteg olyan dolog van, amit érdemes fejben tartanunk befektetési döntésünk meghozatalakor. Többek között ezeket is megtanulhatod az oktató csapatunktól.

Share this Post