/ november 7, 2018

Nem, nem a pénzt, a pénzügyeket.
Kevés kivételtől eltekintve mindenki szereti (birtokolni).
De gondját viselni?
A pénzed is csak akkor gyarapszik, ha törődsz vele. Ezt a törődést nevezzük pénzügyeknek.
A törődés okos módját pedig pénzügyi intelligenciának.

Rengeteg kifogást tudunk gyártani, ha a pénzügyinkről van szó.
Íme néhány példa:

A befektetéshez nem értünk
Persze, most még. Senki sem úgy születik, hogy penge befektető.
És ez nagyon jó hír! Ez ugyanis azt jelenti, hogy a pénzügyi intelligencia tanulható,
gyakorlatilag korlátlan mértékben fejleszthető.

A befektetés nem nőknek való
Ennek a kijelentésnek a cáfolatára komplett szakirodalom épült az utóbbi két évtizedben, mégis makacsul tartja magát.
Rengeteg szakértő leírta már: a nők tovább élnek, mint a férfiak, ráadásul az átlagosan kevesebb keresetüknek megfelelő kevesebb nyugdíjból. Vagyis a nőknek hivatalból hosszú távú vállalkozásként kell tekinteniük az életükre.
Egyre több kutatás eredménye bizonyítja, hogy az iskolázottság emelkedésével és az internet terjedésével egyre több családban igenis a nő a pénzügyminiszter.
Egy biztos: éppen a nők az a társadalmi réteg, amelyik végképp nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne tanuljon meg bánni a pénzzel. Vagy azért, mert már a férje mellett is rámarad ez a feladat, vagy azért, mert olyan élethelyzetbe kerül (válás, megözvegyülés, stb.), amelyben nem lesz, aki eltartsa, gondoskodjon róla – így magának kell ezt megtennie.

A tőzsde túl kockázatos!
Ez egy tipikus komfortzóna-fogoly mondat.
A komfortzónánk ugyanis az a kör, ameddig még biztonsággal elmerészkedünk a tetteinkkel, viselkedésünkkel – sőt sokszor a gondolatainkkal is. (Hányszor volt már olyan hogy bekattant a zseniális ötlet, de azon pillanatban el is hessegetted Magadtól, hogy ez Neked úgysem sikerülne, mert… Ilyenkor is a már megszokott körülmények között maradtál – még gondolatban is. Még képzeletben sem vállaltad azt a kockázatot, amit a már ismert komfortzóna határán túli nem tapasztalt dolgok megélése jelenthetett volna.)

Mint a fenti mondat mutatja, a biztonságérzet mindenek felett áll ilyenkor. Egy valamit azonban jobb, ha észben tartasz: a pénz úgy műxik, hogy a biztonság bizonyos fokú feladásáért cserébe fog gyarapodni.

A másik, amit jó, ha észben tartasz: az ismeretlen mindig félelmetes és kockázatos. Ez természetes evolúciós örökség, de ez anno max óvatosságra intette az ősembert, nem pedig arra, hogy maradjon a fenekén. Különben hogy evett volna a törzs? A vadászat mindig is kockázatos volt, de annyit még az ősember is tudott, hogy a kockázatot lehet csökkenteni:

egyrészt azzal, hogy csoportban dolgozik
másrészt azzal, hogy tanulnak egymástól a vadászok
harmadrészt azzal, hogy gyakorolnak.

Szerintem tanulj az ősembertől!

A bankbetét/takarékbetét az egy biztos befektetés
Az tény, hogy azok biztosak. Éppen ezért nagyon sokan nem is tekintik igazi befektetésnek, hanem inkább a készpénz egyik megnyilvánulási formájának…

Miért? Gondolkodjunk!

A bankbetétek, illetve a takarékbetétek tekintélyes része is jó, ha infláció körüli összegeket hoz. Vagyis nem gyarapítja, hanem maximum is megőrzi a pénz értékét. (A most bejövő adókkal együtt már arra sem iagzán képes.) A befektetésnek pedig éppen a vagyongyarapítás a legfőbb célja. Vannak időszakok, amikor a bankbetétek kamatai még a pénz értékromlását sem fedezik. Ilyenkor a bankbetét, bár nagyon biztos, de reálértéken inkább viszi a pénzt, semmint hozza.

A befektetéshez rengeteg pénz kell, annyi nekünk úgysem lesz…
Befektetéshez nem árt, ha van pénze az ember fiának/lányának – de az sem baj, ha csak kevéske van. Vállalkozóként szerzett tapasztalataim azt bizonyítják, hogy a rengeteg pénz helyett sok minden mást is be lehet fektetni – különböző kombinációkban…

pénz (ami lehet pártízezer, vagy párszázezer is, nem kell rögtön milliárdokban gondolkodni)
idő
munka – a munka és az idő általában együttjáró befektetési formák
tudás, tapasztalat – a szakértők mind abból élnek, hogy a saját tudásukat bocsátják áruba
valamilyen különleges információ – ami vagy csak Nálad lelhető fel, és ettől különleges, vagy csak Te tudod úgy tálalni a piacodnak, amitől az elájul, és ettől különleges. Ezért fizetni is hajlandó Neked.
Ha jobban megnézed, ezeknek különféle mixeiből többféle befektetést is fölépíthetsz:

pénz + idő + tudás + információ = tőkebefektetés

(valamennyi induló tőke, a befektetés kiválasztására és gondozására rászánt idő, némi tudás a tőkebefektetésekről, és némi információ a tőkepiacokról)

pénz + idő + tudás = ingatlanbefektetés

(a pénz, amin megveszed az ingatlant, az idő, amit a bérlők megszerzésére fordítasz, majd arra, hogy rajtuk tartsd a szemed, tudás az ingatlanbefektetésekről)

pénz + idő + munka + tudás és/vagy különleges információ = vállalkozás

(valamennyi induló tőke, de ebben az esetben az akár minimális is lehet, pl. egy egyéni vállalkozásnál; idő és munka; vagy egy piacképes tudás, vagy egy, a piac számára extra, különleges információ, ami eladható)

Vagyis a pénz csak egy tényező. Az összes többi néha sokkal többet ér, és sokkal többet is hoz, mint a pénz, amit beletettél.

Share this Post